Warning: Declaration of tie_mega_menu_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home4/cultcent/public_html/mk/wp-content/themes/sahifa/functions/theme-functions.php on line 1966
Cultural Memory | Центар за култура и културолошки студии

Tag Archives: Cultural Memory

Култура/Culture 7/2014

Тематски број: Културна меморија Овој број на списанието „Култура / Culture“ е посветен на темата КУЛТУРНА МЕМОРИЈА. Редакцијата сметаше дека е потребно да се публикуваат селектирани трудови кои пристигнаа на Првата конференција на ЦККС „Културна меморија“, која се одржа во Скопје, од 5-7 септември 2013. Конференцијата имаше за цел да им овозможи на истражувачите од разни полиња да се пројават ... Повеќе »

Култура/Culture 6/2014

Тематски број: Културна меморија Овој број на списанието „Култура / Culture“ е посветен на темата КУЛТУРНА МЕМОРИЈА. Редакцијата сметаше дека е потребно да се публикуваат селектирани трудови кои пристигнаа на Првата конференција на ЦККС „Културна меморија“, која се одржа во Скопје, од 5-7 септември 2013. Конференцијата имаше за цел да им овозможи на истражувачите од разни полиња да се пројават ... Повеќе »

Култура/Culture 5/2014

Тематски број: Културна меморија Овој број на списанието „Култура / Culture“ е посветен на темата КУЛТУРНА МЕМОРИЈА. Редакцијата сметаше дека е потребно да се публикуваат селектирани трудови кои пристигнаа на Првата конференција на ЦККС „Културна меморија“, која се одржа во Скопје, од 5-7 септември 2013. Конференцијата имаше за цел да им овозможи на истражувачите од разни полиња да се пројават ... Повеќе »

Стјуарт Хол (1932-2014): Заминувањето на хипстерот

Во понеделникот почина Стјуарт Хол (82) еден од основачите на културолошките студии. Меѓу највлијателните мислители на денешницата, Хол академските расправи ги насочи кон прашањата за идентитетот, медиумите, заемното дејство на културите, расата, родот… Веста предизвикува очекувана, човечка емоција, кога ќе замине некој кој, чиниш, го познаваш. Преку неговите книги и текстови. И тоа не е чудно. Чудно е што кога ... Повеќе »

Култура/Culture 4/2013

Тематски број: уметност, медиуми и културна меморија Овој број на списанието „Култура / Culture“ е посветен на темата КУЛТУРНА МЕМОРИЈА. Редакцијата сметаше дека е потребно да се публикуваат селектирани трудови кои пристигнаа на Првата конференција на ЦККС „Културна меморија“, која се одржа во Скопје, од 5-7 септември 2013. Конференцијата имаше за цел да им овозможи на истражувачите од разни полиња ... Повеќе »

CCCS’s First International Conference on Cultural Memory

From the 5th till the 7th of September this year (2013), Skopje, and the Republic of Macedonia, hosted 297 conference presenters and 22 participants from 49 countries and over one hundred universities, all attending the First International Conference on ‘Cultural Memory’, organized by the Centre for Culture and Cultural Studies (CCCS). As stated by the Centre’s President, Professor Dr. Loreta ... Повеќе »

Култура/Culture – нов број

Последниот број на списанието Култура/Culture, како и неколкуте што следат, е посветено на темата културна меморија. Во следните неколку броеви на списанието ќе бидат публикувани селектирани реферати од Првата меѓународна конференција на ЦККС, која се одржа од 5-7 септември 2013 година во Скопје. Конференцијата пред себе постави цел да им овозможи на истражувачи од различни дисциплини да се ангажираат во ... Повеќе »