Warning: Declaration of tie_mega_menu_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home4/cultcent/public_html/mk/wp-content/themes/sahifa/functions/theme-functions.php on line 1966
изданија | Центар за култура и културолошки студии

Tag Archives: изданија

„Креативни економии“

Книгата е резултат на реализацијата на проектот „Креативни економии: ново знаење за нови иницијативи“, кој Центарот за култура и културолошки студии го предложи на првиот Конкурс за креативни индустрии за 2013 година, распишан од Министерството за култура на Република Македонија. Дополнителен мотив за ЦККС да го реализира проектот беше фактот дека поттикнувањето на креативните економии е една од мисијата и ... Повеќе »

Зборник на трудови „Културна меморија“ т.1

Од печат излезе првиот том на Зборникот на трудови од Првата меѓународна конференција на ЦККС „Културна меморија“ која се одржа од 5-7 септември 2013 во Скопје. Во Зборникот се застапени над дваесет автори. Трудовите се на македонски, англиски и руски јазик. За да го преземете зборникот притиснете тука Повеќе »

„Опсегот и значењето на поимот европски вредности во македонските печатени медиуми“

Истражувачите во Центарот за култура и културолошки студии, врз основа на сознанијата што произлегоа од укажувањата на разни форуми, работилници, собири, анкети за тоа што, всушност, се подразбира кога се спомнува поимот европски вредности, дојдоа до заклучок дека овој поим е чадор-термин кој покрива сè и сешто и дека, всушност, и не се знае на што точно се однесува. Во ... Повеќе »

МИАНОВА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА

МИАНОВАTA ЕНЦИКЛОПЕДИЈА, ОПШТА И МАКЕДОНСКА, под редакција на Јован Павловски е прва македонска општа (универзална) и илустрирана енциклопедија. Објавена е во четири тома (поеќе од 1.300 страници Б5 формат), содржи повеќе од 36.000 одредници, од кои околу 16.000 на македонска тема. Автори на одредниците се повеќе од 150 универзитетски професори, доктори на науки, магистри, потврдени специјалисти од повеќе општествени области, ... Повеќе »

МИАНОВАТА ХРОНОЛОШКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА

МИАНОВАТА ХРОНОЛОШКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА, единствена хронолошка национална енциклопедија на Балканот, работена според годините кога се одиграл настанот, е составена од три енциклопедии: СТО МАКЕДОНСКИ ГОДИНИ 1901-2ОО3, која има повеќе од 15.000 одредници искучително на македонска тема, кои го опфаќаат периодот на XX век во Македонија на повеќе од 700 страници голем формат (Б5 формат). Вториот и третиот том од нацционалната хронолошка ... Повеќе »

Личности од Македонија

Личности од Македонија Повеќе од 1.700 биографии на исто толку познати и значајни Македонци или пак личности кои своето дело го врзале за историјата на Македонија. Повеќе »