Архимандрит Иринеј (Стефановски)

Архимандрит Иринеј е роден во Скопје, во 1978 година, каде што завршува општа гимназија и дипломира на Електротехничкиот факултет при Универзитетот Свети Кирил и Методиј, во 2002 година. Професионално се занимава со инженерската струка сè до 2007 година, кога се замонашува. Во 2008 година е ракоположен за ѓакон, а во 2009 за свештеник. Истата година е поставен да служи во параклисот „Свети Нектариј Егински“, во Скопје, и таа пастирска должност ја извршува до денес. Во параклисот основа и уредува печатен билтен и други кратки изданија – преводи на богослужбени текстови, како и интернет страница со теолошка содржина. Дипломира на Црковната Академија во Солун, во 2015 година, по што е произведен во чин архимандрит и поставен за настојател на споменатиот параклис. Се занимава со преведување на теолошки текстови од англиски, руски, грчки и српски јазик од 2007 година. Дел од овие преводи се редовно објавувани во црковното списание „Соборност“. Во 2016 ја прилагодува на современ македонски јазик и ја издава книгата „Поука за секој христијанин“ (извадок од „Огледало“) од игуменот Кирил Пејчиновиќ, јубилејно издание по повод 200 години од објавувањето на книгата „Огледало“.

Енциклопедија на македонски имиња

Енциклопедија на македонски имиња

550 МКД

Ова е прва енциклопедија на македонски имиња во која се дадени објаснувања за потеклото и значењето на имињата кои се употребуваат во Македонија, и покриени се над 90% од сите имиња кои се употребуваат кај Македонците. Книга чија тема која е од интерес за сите луѓе, што ѝ дава универзално значење и ја прави привлечна за најшироката публика. Она што е уникатно за оваа книга, и што претставува еден пионерски исчекор, е поврзувањето на словенските имиња со соодветните имиња на другите јазици, според нивното значење.

More info →