CCCS

Post-conference Event: Visit to Ohrid

The Center for Culture and Cultural Studies (CCCS) is organizing a sight-seeing trip to the city of Ohrid, for the participants to CCCS Conference 2016 ““Dislocations and Cultural Conflicts: Migrations, Diaspora, Terrorism, Borders” (MDTB)”. In 1980, the city and the surrounding lake were recognized as a World Heritage Site by UNESCO.

Read More »

Конференция ЦККИ 2016 – информация

Четвертая ежегодная международная конференция ЦККИ 2016 «Передвижения и и конфликты культур: мигранты, диаспора, терроризм, границы (МДТГ)». будет проведена в “Bushi Resort & Spa” (карта гостиницы). Официальное открытие состоится 1 сентября, в 9:00 утра Размещение в гостинице Участники могут забронировать номер со скидкой в гостинице “Bushi Resort & Spa” http://bushiresort.com/ Цены в гостинице со скидкой: Economy номер: одноместный номер: 55 € …

Read More »

CCCS’s Fourth International Conference on Migrations, Diaspora, Terorism, Borders Took Place

In September 2016, in Skopje (Macedonia), the Center for Culture and Cultural Studies (CCCS) organized its Fourth International Scientific Conference, titled “Dislocations and Cultural Conflicts: Migrations, Diaspora, Terrorism, Borders (MDTB)”. Macedonia’s capital hosted over 100 researchers from virtually each corner of the world. The large number of participants speaks to the timeliness of this year’s conference topic, namely how it has resonated with researchers at home and abroad. Key note speak was presented by Giovanni Ercolani.

Read More »

CCCS’s Third International Conference on Identity and Culture Took Place

This past September (3-5), in Skopje (Macedonia), the Center for Culture and Cultural Studies (CCCS) organized its Third International Scientific Conference, titled “Identity and Culture”. Macedonia’s capital hosted over 250 researchers from virtually each corner of the world. The large number of participants speaks to the timeliness of this year’s conference topic, namely how it has resonated with researchers at home and abroad. Key note speaks were presented by Milena Dragicevic Sesic and Guy Starkey.

Read More »

Опсегот и значењето на поимот европски вредности во македонските печатени медиуми

Европски вредности

Трудот „Опсегот и значењето на поимот европски вредности во македонските печатени медиуми” сака да го истражи прашањето кои вредности, кои убедувања и кои слики, денес, се реле‐ вантни за жителите на Европа? Кои се разликите меѓу одделните региони и нации и можат ли тие да се обединат во заеднички систем на европски вредности? Што се подразбира под поимот европски вредности во Македонија?

Read More »

Милена Илиевска: Песна

Клуч и клучалка Само за потсетување дека дневникот секогаш мора да има клуч, И тој клуч се вклопува само во една клучалка и ништо повеќе. Само тој може да ја отвори, Да ја затвори, Да ја замолчи… Само тоа вклопување е љубовно танго, Преплетени прсти под полна месечина И разулавен водопад од разбушавена фризура, Црвен кармин – потпис на чашата …

Read More »

Оливера Ќорвезировска: Расказ

Поправка Живеевме во две соби и во два јазика. Јас и маж ми во еден, речиси заеднички, децата во друг, знаен јазик само за нив. Ние го разбиравме нивниот, ама не го користевме. Тие го користеа нашиот, ама не го разбираа. Нашата соба беше најмала, а со најголем кревет. Нивната беше совршено чиста и практична, со смерни кревети на извлекување. …

Read More »